Hamilelikte Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde bebeğin, annenin dişlerinden kalsiyum çektiği ve bu nedenle dişlerde çürük oluşacağı veya dişlerini kaybedeceği inancı tamamen yanlıştır. Hamilelikte, vücutta östrojen ve progesteron hormon düzeyindeki artış, ağız içinde diş etlerinde duyarlılığa debep olur ve diş eti hastalıkları gelişebilir. Diş yüzeylerinde biriken dental plak etkin bir şekilde uzaklaştırılmazsa "Hamilelik gingivitisi"ne yani bu dönemde diş eti iltihabına neden olur. Diş etinde kızarıklık, hacim artışı ve kanama eğilimi görülür. Eğer hamilelik öncesi diş etlerinde iltihabi durum zaten var ise hastalık ilerleyerek, dişleri çevreleyen kemikleri de etkileyerek "periodontitis"e dönebilir.

Hamilelik döneminde ilk aylarda bulantı ve kusma şikayetleri yaşayan anne, ağız bakımına yeterince özen gösteremeyebilir. Meydana gelen şikayetleri sebebiyle, ağızda oluşan asidik ortam dişlerin daha çabuk çürümesine neden olur. Diş etlerinin kanama eğilimi nedeni ile annenin dişlerini fırçalamaktan kaçınması, çürük eğilimini arttırır. Diş eti hastalıklarından korunmak için günde 2 defa dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması gerekir. Eğer bulantı nedeni ile sabahları fırçalamakta zorluk yaşanıyorsa, ağız duşları ile temizlik yapılabilir.

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

Hamilelik Döneminde Diş Sağlığı

İdeal olan, eğer hamilelik planlanıyorsa, öncesinde bir hekim ziyareti yaparak, dişlerin ve çevreleyen diş etlerinin ihtiyacı olan tedavilerin yapılmasıdır. Eğer hamilelikte bir müdahele söz konusu olacaksa en güvenli dönem ikinci trimestr'dir. 

Anne Diş Sağlığı


İletişim Bilgileri

Takip Edin

İletişime Geçin

Please publish modules in offcanvas position.