Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri ortalama olarak 6. ayda sürmeye başlarlar ve 30. ayda sürmelerini tamamlarlar. Süt dişlerinin sürme süreci tamamlandığında; ağızda, üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere 20 tane süt dişi bulunur. Her bir çenede 2 tane süt orta kesici, 2 tane süt yan kesici, 2 tane kanin (köpek dişi), 4 tane de süt azı dişi yer alır.

Sürekli dişler ise ortalama olarak 6 yaşında sürmeye başlarlar ve 3. büyük azılar (20 yaş dişleri) hariç 12 yaş civarında sürmelerini tamamlarlar. Sürekli dişlerin sürme süreci tamamlandığında (3. büyük azılar hariç); ağızda, üst çenede 14, alt çenede 14 olmak üzere 28 tane sürekli diş bulunur. Her bir çenede 2 tane sürekli orta kesici, 2 tane sürekli yan kesici, 2 tane kanin (köpek dişi), 4 tane küçük azı, 4 tane büyük azı dişi yer alır. 20 yaş civarında (bazen daha erken bazen de daha geç olabilir) bu diş dizisine 2 tane daha büyük azı dişi eklenmesiyle her bir çenede 16 tane sürekli diş konumlanır. 

Ayrıca daimi dişlerde çapraşıklık olmaması için daimi dişler için gerekli olan yerin korunması ve daimi dişlerin sürmeleri sırasında onlara rehberlik etmeleri nedeniyle de süt dişleri çok önemlidir. Bu nedenlerle normal sallanıp düşme zamanlarına kadar korunmaları ve gerekli olursa tedavi edilmeleri gerekir.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri zannedildiğinin aksine çok önemlidir. Çocukların düzgün beslenebilmesi, estetik ve fonasyonun (konuşurken harflerin doğru çıkarılması) sağlanması ve çene kemiği ve kaslarının normal gelişimleri için önemlidir.

Çocuk Diş Sağlığı


İletişim Bilgileri

Takip Edin

İletişime Geçin

Please publish modules in offcanvas position.